classic Classic list List threaded Threaded
6 messages Options

Muhd Syazwan Md Khusaini
Akta CPB 2011 atau "Computing Professionals Bill" telah cuba dibentang di Parlimen baru-baru ini tetapi menerima bantahan besar daripada aktivis pengusaha ICT, pakar komputer, pelajar ICT terutamanya yang bergiat dalam media sosial. Akta ini kini dalam proses kajian semula oleh mereka yang tersasar oleh Akta tersebut seperti Ketua Penerangan sendiri (Redhuan) yang merupakan seorang pakar perisian bebas dan pengasas utama projek ADempiere yang masyur di seluruh dunia.

Selepas membuat kajian yang mendalam serta mengadakan perjumpaan dengan beberapa pihak yang berkaitan secara tidak rasmi iaitu dengan anggota yang berpengalaman dari MAMPU, MOSTI, MDec, PIKOM dan MNCC, serta menyokong penubuhan PPBSTM (Persatuan Perisian Bebas dan Sumber Terbuka Malaysia), Parti BERJASA merasakan bahawa urusan kerajaan adalah untuk mengawal secara terpisah 'regulate' dan bukan untuk mengawal secara langsung 'not innovate'. Lebih-lebih lagi konsep pentadbiran Islam adalah "Amanah lil Ahli" iaitu berikanlah sesuatu kepercayaan bidang itu kepada pakarnya.

Maksudnya kerajaan boleh memberikan galakan secara 'carrot and stick' menerusi percukaian dan insentif daripada cukai supaya apa jua aktiviti perdagangan akan lebih bermakna dari segi pembangunan minda dan modal insan akan terjana dengan sendirinya. Tetapi dengan mengadakan lagi banyak undang-undang akan menaikkan beban rakyat dalam beberapa segi. Pertama lebih banyak cukai akan terpakai dalam urusan Akta baru ini yang akan mengujudkan satu badan baru mengawal siapa yang boleh diiktiraf sebagai pakar dan siapa tidak diiktiraf sedemikian.

Semua sedia maklum bahawa sektor yang bergiat pantas terutamanya sektor social media dan perkakasan atau perisian komputer adalah terlalu pesat membangun dan negara kita seringkali terapai-apai dalam mengejarnya. Konsep MSC yang dibawa oleh Dr. Mahathir Mohammad dahulu pun sudah agak ketinggalan dalam beberapa segi dalam konteks teknologi hari ini.

Mengejar untuk menjadi warga kelas dunia bukanlah dengan cara kerajaan cuba mengawal industri berkaitan secara langsung tetapi kerajaan memberi laluan lebih bebas untuk berbuat demikian. Misalnya sekiranya kita ingin pakar-pakar berkenaan untuk lebih tersusun dan mengikut piawaian dunia, maka lenyapkan apa jua halangan kepada mereka menerusi skim cukai dan insentif kerajaan. Halangan tersebut boleh dikenalpasti menerusi persidangan dan bengkel kerja yang melibatkan ahli-ahli dari kalangan mereka yang turut mampu melahirkan piawaian tersebut.

Dikalangan pakar ICT sering kedengaran pengakuan bahawa kepakaran mereka itu tidaklah tertakluk kepada teori semata-mata tetapi pengalaman yang mendalam dan panjang dalam industri masing-masing. Malah banyak teori yang dipelari dari bangku universiti adalah luput dan terbongkar tidak benar semasa dalam alam perkerjaan. Itu juga benar bagi banyak sektor kepakaran seperti teknologi nuklear. Biar pakar sendiri yang mentukan serta menjaga kesahihan baik atau tidak sesuatu perkara.

Maka Parti Berjasa ingin menggesa kerajaan supaya tidak mengemukakan Akta sebegitu tetapi meneruskan skim insentif yang terkandung dalam pelbagai agensi kerajaan sedia ada yang tidak terpakai dengan sebaik-baiknya. Kami menawarkan khidmat kami kepada kerajaan sekiranya mana-mana agensi dalam kerajaan merasakan tidak mampu untuk melakukan sedemikian yang diharapkan oleh pengamal ICT negara.

19th April, 2012
<a href="tel:%28%2B6017%208869%20378" value="+60178869378" target="_blank">(+6017 8869 378)

--
To unsubscribe from and detail about this group http://portal.mosc.my/osdc-my-mailing-list-information

|

Re: [osdcmy] Press Release - Bantahan Terhadap Penubuhan Lembaga Profesional Pengkomputeran Malaysia (Board of Computing Professional Malaysia - BCPM)

Umarzuki Mochlis
Tak tau pula red1 terlibat dalam politik. Tak pernah tau pun ada parti politik dengan nama BERJASA sebelum ni

Tajul Azhar
La, aku tak perasan dia mention parti kat situ.. hehehe..

Habislah Kuang lepas ni, YB Shukor (BN) ngan PAS tak leh cari makan. Aku mesti undi BERJASA le kalu gitu.. kekekeke

تاﺟﻮﻝ أزﺣﺮ بـﻴـن ﻣﺤﻤﺪ تاﺟﻮﻝ أﺭﻳﻔﻴﻦ
FreeBeastie, Free and Freedom

Raja Iskandar Shah
In reply to this post by Umarzuki Mochlis
Heard on the radio yesterday that the CPB was thrown out by the Ministry for the industry to sort it out themselves.

IMHO, If anyone cared to read the Index report, like me, then he / she will immediately understand it is all about percentage of school leavers and internet connectivity. If the government wants to improve in that index, just make sure students gets past Form 5 education (Ministry of Education pls take note) and improve internet broadband availability and affordability (Ministry of Information Communication and Culture please take note). Regulating computing professionals will have zero impact on the Index !

Please download here

If the authors knew that Malaysia was pushing a bill for computing professionals based on the above index, I am sure that they will be severely embarrassed.

Red1, you want to contact ITU and ask their opinion ? Whoever, put forth this ITU index as justification for the CPB bill is a BIG SNAKE.

Red1, maybe you can point this out to the Minister, and we can then reveal the unethical and underhanded and shameful tactics of the promoter of this CPB bill. This will totally destroy the credibility of the CPB bill.

Red1 and myself, have always pointed out in the reports to MAMPU that Malaysia have always been dragged by relatively poor internet infrastructure. Our systems / applications / online services are world class, but internet infrastructure have always been the lowest rank component of the index. This is the right perspective.

Raja Iskandar Shah
by the way if red1 is doing a press statement, maybe you can headline it as putar belit disebalik agenda cpb terbongkar ;-)

this will definitely destroy the credibility

2012/4/19 Raja Iskandar Shah <[hidden email]>

Please download here

IzharFirdaus
LOLOL!.

Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (BERJASA) .

talk about trolling for a Pirate Party !!!

2012/4/19 Raja Iskandar Shah <[hidden email]>

> by the way if red1 is doing a press statement, maybe you can headline it
> as putar belit disebalik agenda cpb terbongkar ;-)
> this will definitely destroy the credibility
> 2012/4/19 Raja Iskandar Shah <[hidden email]>
>> Heard on the radio yesterday that the CPB was thrown out by the Ministry
>> for the industry to sort it out themselves.
>>
>> http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/putrajaya-washes-hands-of-computing-bill-wants-industry-to-fix-it/
>> IMHO, If anyone cared to read the Index report, like me, then he / she
>> will immediately understand it is all about percentage of school leavers and
>> internet connectivity. If the government wants to improve in that index,
>> just make sure students gets past Form 5 education (Ministry of Education
>> pls take note) and improve internet broadband availability and affordability
>> (Ministry of Information Communication and Culture please take note).
>> Regulating computing professionals will have zero impact on the Index !
>> Please download here
>> http://www.itu.int/ITU-D/ict/publications/idi/index.html
>>
>> If the authors knew that Malaysia was pushing a bill for computing
>> professionals based on the above index, I am sure that they will be
>> severely embarrassed.
>> Red1, you want to contact ITU and ask their opinion ? Whoever, put forth
>> this ITU index as justification for the CPB bill is a BIG SNAKE.
>> Red1, maybe you can point this out to the Minister, and we can then
>> reveal the unethical and underhanded and shameful tactics of the promoter of
>> this CPB bill. This will totally destroy the credibility of the CPB bill.
>> Red1 and myself, have always pointed out in the reports to MAMPU that
>> Malaysia have always been dragged by relatively poor internet
>> infrastructure. Our systems / applications / online services are world
>> class, but internet infrastructure have always been the lowest rank
>> component of the index. This is the right perspective.
>> 2012/4/19 Umarzuki Mochlis <[hidden email]>
>>> Tak tau pula red1 terlibat dalam politik. Tak pernah tau pun ada parti
>>> politik dengan nama BERJASA sebelum ni
>>>
>>> On Thursday, April 19, 2012, Muhd Syazwan Md Khusaini wrote:
>>>>> Akta CPB 2011 atau "Computing Professionals Bill" telah cuba dibentang
>>>>> di Parlimen baru-baru ini tetapi menerima bantahan besar daripada aktivis
>>>>> pengusaha ICT, pakar komputer, pelajar ICT terutamanya yang bergiat dalam
>>>>> media sosial. Akta ini kini dalam proses kajian semula oleh mereka yang
>>>>> tersasar oleh Akta tersebut seperti Ketua Penerangan sendiri (Redhuan) yang
>>>>> merupakan seorang pakar perisian bebas dan pengasas utama projek ADempiere
>>>>> yang masyur di seluruh dunia.
>>>>>
>>>>> Selepas membuat kajian yang mendalam serta mengadakan perjumpaan
>>>>> dengan beberapa pihak yang berkaitan secara tidak rasmi iaitu dengan anggota
>>>>> yang berpengalaman dari MAMPU, MOSTI, MDec, PIKOM dan MNCC, serta menyokong
>>>>> penubuhan PPBSTM (Persatuan Perisian Bebas dan Sumber Terbuka Malaysia),
>>>>> Parti BERJASA merasakan bahawa urusan kerajaan adalah untuk mengawal secara
>>>>> terpisah 'regulate' dan bukan untuk mengawal secara langsung 'not innovate'.
>>>>> Lebih-lebih lagi konsep pentadbiran Islam adalah "Amanah lil Ahli" iaitu
>>>>> berikanlah sesuatu kepercayaan bidang itu kepada pakarnya.
>>>>> Maksudnya kerajaan boleh memberikan galakan secara 'carrot and stick'
>>>>> menerusi percukaian dan insentif daripada cukai supaya apa jua aktiviti
>>>>> perdagangan akan lebih bermakna dari segi pembangunan minda dan modal insan
>>>>> akan terjana dengan sendirinya. Tetapi dengan mengadakan lagi banyak
>>>>> undang-undang akan menaikkan beban rakyat dalam beberapa segi. Pertama lebih
>>>>> banyak cukai akan terpakai dalam urusan Akta baru ini yang akan mengujudkan
>>>>> satu badan baru mengawal siapa yang boleh diiktiraf sebagai pakar dan siapa
>>>>> tidak diiktiraf sedemikian.
>>>>>
>>>>> Semua sedia maklum bahawa sektor yang bergiat pantas terutamanya
>>>>> sektor social media dan perkakasan atau perisian komputer adalah terlalu
>>>>> pesat membangun dan negara kita seringkali terapai-apai dalam mengejarnya.
>>>>> Konsep MSC yang dibawa oleh Dr. Mahathir Mohammad dahulu pun sudah agak
>>>>> ketinggalan dalam beberapa segi dalam konteks teknologi hari ini.
>>>>>
>>>>> Mengejar untuk menjadi warga kelas dunia bukanlah dengan cara kerajaan
>>>>> cuba mengawal industri berkaitan secara langsung tetapi kerajaan memberi
>>>>> laluan lebih bebas untuk berbuat demikian. Misalnya sekiranya kita ingin
>>>>> pakar-pakar berkenaan untuk lebih tersusun dan mengikut piawaian dunia, maka
>>>>> lenyapkan apa jua halangan kepada mereka menerusi skim cukai dan insentif
>>>>> kerajaan. Halangan tersebut boleh dikenalpasti menerusi persidangan dan
>>>>> bengkel kerja yang melibatkan ahli-ahli dari kalangan mereka yang turut
>>>>> mampu melahirkan piawaian tersebut.
>>>>> Dikalangan pakar ICT sering kedengaran pengakuan bahawa kepakaran
>>>>> mereka itu tidaklah tertakluk kepada teori semata-mata tetapi pengalaman
>>>>> yang mendalam dan panjang dalam industri masing-masing. Malah banyak teori
>>>>> yang dipelari dari bangku universiti adalah luput dan terbongkar tidak benar
>>>>> semasa dalam alam perkerjaan. Itu juga benar bagi banyak sektor kepakaran
>>>>> seperti teknologi nuklear. Biar pakar sendiri yang mentukan serta menjaga
>>>>> kesahihan baik atau tidak sesuatu perkara.
>>>>> Maka Parti Berjasa ingin menggesa kerajaan supaya tidak mengemukakan
>>>>> Akta sebegitu tetapi meneruskan skim insentif yang terkandung dalam pelbagai
>>>>> agensi kerajaan sedia ada yang tidak terpakai dengan sebaik-baiknya. Kami
>>>>> menawarkan khidmat kami kepada kerajaan sekiranya mana-mana agensi dalam
>>>>> kerajaan merasakan tidak mampu untuk melakukan sedemikian yang diharapkan
>>>>> oleh pengamal ICT negara.
>>>>>
>>>>> Redhuan Daniel Oon (nama mandarin: Oon Poh Shin)
>>>>> KETUA PENERANGAN PARTI BERJASA
>>>>> 19th April, 2012